Spletni pogovori dolenjskih splošnih knjižnic (možen je dostop brez gesla)

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja so se odločile, da zaradi boljšega medsebojnega povezovanja in prilagajanja trenutnim epidemiološkim razmeram združijo moči in tako svojim uporabnikom nudijo še kakovostnejše knjižnične storitve, prilagojene njihovim potrebam. To vključuje tudi skupno vstopno spletno točko na družbenem omrežju Facebook, s pomočjo katere bodo svojim uporabnikom nudile raznovrstne spletne storitve.

Spletni pogovor z Erico Johnson Debeljak

Knjiga, Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Čeprav knjiga govori o žalovanju, o spominih, gre po drugi strani tudi za zapis o opolnomočenju. Predstavljena je antropološka analiza ženske kot žene in vdove skozi zgodovino. Svojo osebno izkušnjo Debeljakova preprede z zgodbami zgodovinskih vdov. Hkrati se sooči s tabuji smrti in vdovstva s sodobni družbi. Erica Johnson Debeljak se je rodila in odraščala v ZDA. Postala je prevajalka, pisateljica, publicistka in kolumnistka časopisa Delo, piše pa tudi za tuje publikacije in revije. Svoja dela piše v angleškem jeziku, a so objavljena v slovenščini.

Spletni pogovor z Alenko Rebula

Kako (pre)živeti epidemije, stres, nenehno spreminjajoče se okoliščine, ki v nas prebujajo strah, tesnobo, nemoč? In kako lastno ranljivost preobraziti v moč? Alenka Rebula je diplomirala iz filozofije, psihološka smer, dolga leta je poučevala psihologijo in pedagogiko. Ukvarja se z esejistiko, literaturo, predavanji in delavnicami. Zadnjih dvanajst let dela in piše s svojo učiteljico Josipo Prebeg, ustvarjalko metode Vera vase. Izdali sta že vrsto knjig, ki so dosegle že tisoče bralcev, tako kot njuna spletna stran, na kateri redno objavljata avtorske članke za osebno rast.

Prof. dr. Roman Jerala: Omikron in epidemija – kaj nas čaka v prihodnjih mesecih?

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas vabijo na spletni pogovorni večer s prof. dr. Romanom Jeralo, vrhunskim znanstvenikom svetovnega slovesa, vodjo Kemijskega inštituta in nominirancem za Delovo osebnost leta 2021. Uvršča se med vodilne svetovne sintezne biologe, širši javnosti pa je v obdobju epidemije koronavirusa postal poznan predvsem kot zaupanja vreden interpret in pojasnjevalec številnih vprašanj, povezanih z epidemijo. Kot znanstvenik namreč čuti dolžnost, da poskuša pomagati javnosti razumeti kompleksne razmere, v katerih smo se znašli in nam dnevno preko različnih medijev potrpežljivo pojasnjuje delovanje virusov in različnih vrst cepiv. Z njim se bodo pogovarjali o aktualnih vprašanjih, s katerimi se soočamo po skoraj dveh letih bojevanja s koronavirusom.

Literarni pogovor z Aljošem Bagola: Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke

S svojo knjigo Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke, nas avtor popelje med navdihujoče zgodbe, pretresljiva spoznanja in iskrena razmišljanja o tem, kako se spopasti z izkušnjo izgorelosti.

Spletno predavanje Željka Ćurića: Kriza se konča v glavi

Krize so stalnica in spremljevalke človeka vse življenje. Občasno se pojavljajo v različnih oblikah in s seboj prinesejo določene spremembe. Pozitivne ali negativne. Z epidemijo koronavirusne bolezni je kriza zajela ves svet. Željko Ćurić nam bo razložil, kaj se dogaja z nami v času krize, kako se nanjo odzivamo in kako v času epidemije kar najbolje poskrbeti za svoje duševno zdravje.

Boštjan Videmšek, Samo Rugelj in knjiga Plan B

Z Boštjanom Videmškom novinarjem, avtorjem knjige Plan B: Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, se bo Samo Rugelj, odgovorni urednik na založbi UMco pogovarjal o klimatskih spremembah, zeleni energiji in različnih modelih izkoriščanja naravnih virov energije. Jasno je, da se podnebna kriza stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti?