Živa knjižnica v Ribnici

V Ribnico prihaja Živa knjižnica, projekt, ustanovljen leta 2000 na Danskem, ki pomembno prispeva k strpnosti, razumevanju drugačnosti in odprtosti družbe, kar so tudi temeljne vrednote Unesca. Kako? Z dialogom, ki gradi mostove, ruši meje, ustvarja vezi. Živa knjižnica deluje na način kot knjižnica, le da so knjige pravzaprav ljudje s svojimi zgodbami, tako imenovane žive knjige. Žive knjige so osebe, ki so v družbi pogosto zaznamovane s predsodki, stereotipi ali pa opravljajo kakšen nenavaden poklic. Bralec si izposodi živo knjigo (torej sogovornika) za pogovor za določen čas, to je pol ure ali največ 45 minut. Pogovor poteka iz oči v oči, na stolu ali na klopci v parku in je bolj intimne narave.

Živa knjižnica bo potekala v ribniškem gradu v soboto, 27. avgusta, od 10. do 14. ure, v soorganizaciji njenega ustanovitelja Anžeta Bertonclja, Rokodelskega centra Ribnica in Knjižnice Miklova hiša. Anže obljublja, da bodo v Ribnico pripeljali zanimive žive knjige za širok spekter bralcev.

Kdo so žive knjige, s katerimi se boste lahko pogovorili?

➡️ S 3 letno hčero sva prehodila 1000 km po El Caminu
➡️ Ženska, ki govori z mrtvimi
➡️ Znana tv osebnost/novinarka
➡️ Življenje po ločitvi
➡️ Posvojenka
➡️ Oseba, ki je okrevala od motenj hranjenja
➡️ Dvospolnik
➡️ Gej
➡️ Zdravljeni zasvojenec
➡️ Mama hčere, ki je storila samomor
➡️ Izkusil izgorelost

Vabljeni, da spoznate ljudi z njihovimi zanimivimi življenjskimi zgodbami. Presenečeni boste nad tem, kaj vse se lahko naučite iz pogovora.