Spletni pogovor z Erico Johnson Debeljak

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas v četrtek, 31. marca, ob 18. uri vabimo na spletni literarni pogovor v živo z Erico Johnson Debeljak o njeni knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica. To bo tretji dogodek v nizu skupnih dogodkov in aktivnosti, ki jih pripravljajo v letu 2022.

Črnomelj, 31. marec 2022Knjiga, o kateri bo potekal literarni pogovor, Devica, kraljica, vdova, prasica, je bila izbrana za Naj knjigo 2021. Pogovor z avtorico bo moderirala Mihaela Filak.

Knjiga, Devica, kraljica, vdova, prasica presega tradicionalne žanrske oznake. Čeprav knjiga govori o žalovanju, o spominih, gre po drugi strani tudi za zapis o opolnomočenju. Predstavljena je antropološka analiza ženske kot žene in vdove skozi zgodovino. Svojo osebno izkušnjo Debeljakova preprede z zgodbami zgodovinskih vdov. Hkrati se sooči s tabuji smrti in vdovstva s sodobni družbi.

Erica Johnson Debeljak se je rodila in odraščala v ZDA. Študirala je v New Yorku, kjer je diplomirala iz francistike na Univerzi Columbia in naredila magisterij iz ekonomije na Univerzi New York. Zaposlena je bila kot finančna analitičarka. Leta 1991 je spoznala pesnika Aleša Debeljaka in se preselila v Slovenijo. Postala je prevajalka, pisateljica, publicistka in kolumnistka časopisa Delo, piše pa tudi za tuje publikacije in revije. Svoja dela piše v angleškem jeziku, a so objavljena v slovenščini. Je članica Društva slovenskih pisateljev in članica izvršnega odbora Amnesty International Slovenija.

Mihaela Filak je profesorica angleškega jezika, zaposlena na OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Je zvesta bralka in članica Knjižnice Črnomelj.

Pogovoru lahko prisluhnete v živo v avli Kulturnega centra Semič in na YouTube kanalu Knjižnice Črnomelj.

Več informacij najdete na FB profilu Splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja.