Koncertni abonma Ribnica – tretjič

Spoštovani ljubitelji glasbe,

vabljeni še na zadnji koncert pred poletnim premorom. Tokrat se srečamo v lepem ambientu ribniške cerkve v soboto, 15. junija, ob 20.00. Nastopil bo Komorni godalni orkester Akademije za glasbo s solistoma na violini, Janezom Podleskom in Aniko Goldner. Čaka nas prijeten, klasičen program, katerega del bo tudi Mozartova Mala nočna glasba.

O nastopajočih

Anika Goldner, rojena v Beogradu, je trenutno študentka 2. letnika magistrskega študija na  Akademiji za glasbo v Ljubljani, ter na Akademiji za glasbo  v Gradcu. Svoj prvi recital je imela pri štirinajstih letih na Srbski akademiji znanosti in umetnosti. Je dobitnica več kot 20 prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanj v Srbiji. Trenutno sodeluje kot gostujoči koncertni mojster v FVG orkestru in kot gostujoča vodja 2. violin v  Teatru Giuseppe Verdi v Trstu. Leta 2019 je sodelovala v  Dunajskem Komornem Orkestru. Je uporabnica Fundacije »Dobar Glas« in Fundacije za mlade talente mesta Beograd.

Janez Podlesek je priznan slovenski violinist in pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, 15 let je bil koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 2018 je redno zaposlen na Ul Akademiji za glasbo. V času študija je na državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel več nagrad, med njimi Škerjančevo, kasneje tudi dve Prešernovi nagradi. Za seboj ima veliko recitalov in komornih koncertov, deluje v različnih zasedbah in je posnel več zgoščenk. Veseli in navdihuje pa ga predvsem pedagoško delo. Uspešno poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljani in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2022 je prejel naziv izredni profesor.

Komorni godalni orkester Akademije za glasbo v Ljubljani deluje že več kot desetletje. Poleg rednih letnih koncertov v Ljubljani so mladi godalci doslej koncertirali tudi v drugih slovenskih koncertnih središčih ter gostovali v Italiji, na Hrvaškem in na Slovaškem. Bogata literatura omogoča ansamblu raznovrsten repertoar, sprehod skozi vsa stilna obdobja pa mladim glasbenikom posreduje širok pregled nad poustvarjalnimi zahtevami. S svojimi  koncerti nenehno potrjujejo zavidljivo umetniško rast. Botrujejo ji močan ustvarjalni naboj, odlično vodstvo in neustavljiva želja po doseganju umetniških idealov, zaradi katere vsak ton, prežet s strastjo, zazveni polno in iskreno. Dosežke orkestra redno spremljata Radio in Televizija Slovenija, ki snemata in arhivirata javne nastope ansambla. Komorni godalni orkester Akademije za glasbo je od njegove ustanovitve do leta 2008 vodil redni profesor za violončelo in komorno igro Ciril Škerjanec, v študijskem letu 2009/2010 pa je njegovo mentorstvo in umetniško vodstvo prevzel violinist Janez Podlesek, dolgoletni  koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije, ki sedaj deluje kot profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

*Koncertni abonma Ribnica poteka pod umetniškim vodstvom priznane skladateljice Nine Šenk Kosem, v soorganizaciji Knjižnice Miklova hiša ter pod sponzorstvom podjetja Inotherm.