Koncertni abonma Ribnica 2022 – Nastop Anje Gaberc in Barbare Gričar

Vabljeni na na prvi dogodek Koncertnega abonmaja Ribnica, na katerem bosta nastopali Anja Gaberc in Barbara Gričar, v cerkvi sv. Štefana 21.5.2022 ob 20.00!

 

  • Anja Gaberc je pričela svojo glasbeno pot v glasbeni šoli Koper, v razredu Svetlane Joksič. Šolanje harfe je nadaljevala na Umetniški gimnaziji v Ljubljani, pri prof. Rudi Ravnik Kosi. Po končani diplomi, jo je pot popeljala v Prago in kasneje v Bruselj, kjer je zaključila magisterski študij harfe, pri sloviti češki harfistki Jani Bouškovi. Je prejemnica številnih nagrad in priznanj, tako na domačih kot tujih tekmovanjih ter festivalih. Veliko koncertira v različnih komornih sestavih ter redno sodeluje z Orkestrom Slovenske Filharmonije, orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana ter Simfoniki Rtv Slovenija. Poleg koncertiranja pa je predana pedagoškemu delu z mladimi, saj je od leta 2008 redna profesorica na umetniški gimnaziji v Kopru in Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 

  • Barbara Gričar je svojo glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Ribnica v razredih profesoric Jane Čadež in Metke Jevšnikar in jo nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pod mentorstvom prof. Drage Ažman. Študijska pot jo je zanesla v tujino, na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je v razredu prof. Eszter Alföldy-Boruss z odliko diplomirala, podiplomski študij pa je na isti univerzi zaključila marca 2015 v razredu prof. Dieterja Fluryja, solo flavtista Dunajskih filharmonikov. Pot izobraževanja jo je ponesla še dlje in sicer v Francijo, kjer je na konservatoriju Conservatoire à Rayonnement Régional de Versailles z odliko zaključila študij specializacije in med drugim nastopila tudi kot solistka z orkestrom konservatorija. Med šolanjem se je izobraževala pri številnih znanih flavtistih (P. Bernold, E. Klambauer, M. M. Kofler, B. G. Haase, J. Bálint, G. Hoyos, H. Schmeiser, J. Ostrý, K. Š. Zupan, M. Belič …), nadarjenost in prizadevnost pa je pokazala na številnih nastopih in tekmovanjih, kjer je prejela tudi nekaj nagrad (Beogradski pobednik 2006 – 2. nagrada, Požarevac 2009 – 1. nagrada, Treviso 2010 – 2. nagrada, Stichting Nationaal Fluitconcours Nizozemska 2012 – 3. nagrada, TEMSIG (kvartet flavt Nimfe) 2009 – 2. nagrada, TEMSIG (kategorija »solfeggio«) 2004, 2006, 2008 – srebrna ter dvakrat zlata plaketa in tretja nagrada). Za časa študija je na pobudo nemške založniške hiše Akademiker Verlag izdala knjigo z naslovom »Marjan Kozina – Leben und Werk«. Redno sodeluje s tujimi in domačimi orkestri – Junge Philharmonie Wien, Euphony Youth Orchestra, KUG Orchester, Simfonični orkester RTV Slovenija, s katerimi se je udeležila mnogih turnej po svetu.

 

Koncertni abonma Ribnica nastaja v sodelovanju umetniške vodje Nine Šenk s Knjižnico Miklova hiša Ribnica. Sponzor abonmaja je podjetje Inotherm.