Koncertni abonma 2022: Tadej Kenig in godalni kvartet Opifeks

Vabljeni na na drugi dogodek Koncertnega abonmaja Ribnica, na katerem bodo nastopili Tadej Kenig (klarinet) in godalni kvartet Opifex v cerkvi sv. Štefana 28.5.2022 ob 20.00!

  • Tadej Kenig je prvi klarinetist orkestra SNG Opere in baleta Ljubljana, docent na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani ter gostujoči profesor Univerze v Novem Sadu. Diplomiral je v razredu profesorja Slavka Goričarja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani ter končal podiplomski študij  na Hochschule für Musik der Stadt Basel v razredu Françoisa Bende. Nastopa doma in v tujini na pomembnih mednarodnih festivalih (v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Indiji, Braziliji, ZDA) kot solistični in komorni glasbenik ter kot solist z orkestri. Sodeluje na pomembnih mednarodnih festivalih sodobne glasbe Biennale Zagreb, Electromediaworks Athens, S.O.U.N.D Scottland … z velikimi solisti in skladatelji. Posnel je več nosilcev zvoka: Dialogue de l’ombre double (2007, Cantus d.o.o., Zagreb HDS), Molly Brallaghan, Quintet Artvento and friends (2008, Whoopee Records, Nemčija), Vivid Air (2010, Aucourant Records, ZDA), Alojz Ajdič: Skladbe za klarinet (2010, KD ADRIARS, Si).

Godalni kvartet Opifex sestavljajo:

  • Nikola Pajanović (1. violina) študira violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Gorjana Košute. Uspešno se je udeležil številnih tekmovanj in je nosilec prestižnih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Italiji, Makedoniji, Srbiji. Bil je tudi izbran in povabljen na prestižno violinsko tekmovanje “Menuhin”2018 v Ženevi in se je uvrstil v polufinale oz. med 9 najboljših na svetu.Leta 2018 je Nikola bil slovenski predstavnik na Evroviziji mladih glasbenikov v Edinburghu in je na finalnem večeru nastopill z BBC Škotskim simfoničnim orkestrom in pridobil Drugo nagrado. Leta 2020 se je uvrstil v finale znamenitega violinskega tekmovanja “Lipizer” v Goriziji, Italija.Doslej je štirikrat tekmoval na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG in vsakič pridobil Zlato plaketo. V organizaciji Festivala Ljubljana se je dvakrat predstavil v ciklu „Mladi virtuozi“, prvič februarja 2017 a januarja 2018 je izvedel vseh 24. Paganinijevih kaprisov. Kot solist je nastopal z Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Komornim Simfoničnim orkestrom Pardubice na Češkem. Za izjemne uspehe pri uveljavljanju Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je leta 2015 prejel Škerjančevo nagrado. Leta 2018 je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izjemne dosežke na mednarodnih glasbenih tekmovanjih in koncertnih odrih. Od leta 2010 se Nikola redno udeležuje mednarodnih poletnih šol in svoje violinsko znanje nadgrajuje pri priznanih violinskih pedagogih, kot sta Igor Ozim, Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Dora Schwarzberg, Julian Rachlin,Vadim Gluzman, Viktor Tretyakov, Roman Simović, Gordan Nikolić, Stefan Milenković, Oleg Kaskiv, Ingolf Turban, Ning Feng, Benjamin Ziervogel,Vesna Stanković, Volodja Balžalorsky.
  • Laura de Wolff (2. violina) je violino začela igrati s sedmimi leti pri prof. Dragani Pajanović v glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Gorjanu Košuti. V času šolanja se je udeležila mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj. Med drugim je dosegla prvo mesto na tekmovanjih Leon Pfeiffer (2016), Svirel (2017) in Ars Nova Trieste (2019), drugo nagrado na tekmovanju Ars Nova Trieste (2017) in zlato (2018) ter srebrno (2021) plaketo na TEMSIG-u. Tekmovanj se je udeleževala tudi kot članica komornih zasedb. Leta 2020 je z godalnim kvartetom dosegla 2. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG, pod mentorstvom prof. Slavena Kulenovića. Z zasedbo Camerata Laibach, pod umetniškim vodstvom prof. Aleksandre Čano Muharemovič, pa je leta 2019 dosegla 1. mesto in lavreat tekmovanja Akkordeon Art v Sarajevu in visoke nagrade na več mednarodnih spletnih tekmovanjih. Izobraževala se je tudi na mojstrskih tečajih pri uveljavljenih profesorjih, kot so prof. Tatjana Špragar, prof. Žiga Brank, prof. Violeta Smajlović Huart, prof. Raphael Kasprian, prof. Wonji-Kim Ozim, prof. Sandor Javorkai in prof. Stefan Milenkovich.
  • Rebeka Skok (viola) je svojo glasbeno pot začela s sedmimi leti pri učiteljici Veroniki Emeršič na ZGŠ Svetega Petra in Pavla na Ptuju. Po petih letih je pouk violine nadaljevala pri učiteljici Sandri Vidovič Mlakar. Pri dvanajstih letih se je preusmerila na violo ter zaključila nižjo glasbeno šolo iz violine in viole.Leta 2014 je nastopila kot solistka s simfoničnim orkestrom ZGŠ v samostanu Sv. Petra in Pavla in v istem letu šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Andreju Fegušu. Leta 2018 je uspešno opravila sprejemni izpit na Akademiji za glasbo v Ljubljani in marca 2022 z odliko diplomirala v razredu red. prof. Emila Cantorja. Veliko nastopa po Sloveniji in v tujini. Med pomembnejšimi nastopi so nastopi v različnih komornih zasedbah v Kazinski dvorani SNG Maribor, ter nastopi s simfoničnim in big band orkestrom v prostorih SNG Maribor, v ljubljanski Operi, v Cankarjevem domu ter kot gostujoči orkester v tujini. V začetku šolskega leta 2016/2017 je bila povabljena k sodelovanju v vseslovenskem srednješolskem simfoničnem orkestru, ki je bil ustanovljen z namenom predstavitve 200. obletnice začetka javnega glasbenega šolstva v Sloveniji. V študijskem letu 2018/2019 je nastopila v sklopu komorne skupine na festivalu moderne glasbe v koncertni dvorani akademije za glasbo v Essnu-Nemčiji. Februarja 2020 je imela priložnost nastopati kot članica komornega ansambla HkC v sklopu glasbenega abonmaja Hiše kulture v Celju.V letu 2021/2022 je imela večkrat priložnost kot članica orkestra igrati s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije. Vrsto let se udeležuje dodatnih mednarodnih izobraževanj na področju viole in komorne igre pri priznanih in uveljavljenih glasbenikih kot so Atar Arad, Garth Knox,, Geneviève Strosser, Nobuko Imai v Franciji, Nemčiji ter Ljubljani.
  • Sara Čano (violončelo) se je violončelo začela učiti s svojo mamo, Aleksandro Čano Muharemović. Trenutno je v tretjem letniku univerze Hochschule für Musik und Theater v Münchnu pri profesorju Julianu Steckelu. Udeležila se je mojstrskih tečajev pri številnih znanih profesorjih: Thorleifu Thedeenu, Clemensu Hagenu, Denisu Shapovalovu, Dragan Đorđeviću, Jensu Peteru Maintzu in Claudiu Bohorquezu. Je prejemnica najvišjih nagrad na številnih mednarodnih tekmovanjih: “J.F. Dotzauer” v Dresdenu, “Antonio Janigro” v Poreču, “Heranovo” na Češkem, “David Popper” na Madžarskem, tekmovanje “Liezen” v Avstriji, “MiN” v Narviku na Norveškem. Leta 2017 je v Astani, Kazahstanu, v finalu prestižnega mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike “Čajkovski” igrala koncert za violončelo in orkester Edouarda Laloja s spremljavo Evrazijskega Simfoničnega Orkestra in si s tem priborila naziv Laureat of the X. International Tchaikovsky Competition for Young Musicians kot prva predstavnica Slovenije v zgodovini tega tekmovanja. Na 44. tekmovanju TEMSIG je dosegla prvo mesto in zmagala s stotimi točkami. Prav tako je dobila “Škerjančevo nagrado” in bila izbrana kot “Mladi up” (štipendija), fondacija zavarovalnice Triglav.

Koncertni abonma Ribnica nastaja v sodelovanju umetniške vodje Nine Šenk s Knjižnico Miklova hiša Ribnica. Sponzor abonmaja je podjetje Inotherm.