Sestavljanje orgel z Orglekids Slovenija

V torek, 24. januarja 2023, je v Miklovi dvorani potekala delavnica sestavljanja lesenih orgel v organizaciji JSKD Ribnica.
Pod vodstvom organista Braneta Koširja iz Sodražice in skupine Orglekids Slovenija so otroci predstavili in pred nami tudi sestavili kraljico glasbil – orgle. Miniaturne lesene orgle so ročno delo g. Koširja, dolgoletnega direktorja Orglarske delavnice Maribor. Izdelal jih je iz najmanj petih vrst lokalnega lesa – od hrasta in bukve pa do lesa sadnega drevja, vsakokrat glede na lastnosti in namen, ki ga je želel doseči pri orglah. O urah, ki jih je vložil v izdelavo glasbila, g. Košir niti ne razmišlja. Zanj je pomembno, da se tudi v Sloveniji čim več otrok sreča z orglami in se morda navduši zanje.
Skupina Orglekids je zamisel in patent za sestavljive orgle prinesla k nam z Nizozemske. Poleg Braneta Koširja jo zastopa tudi mednarodno uveljavljeni organist in čembalist Tomaž Sevšek. “Skrivnostno črno škatlo” s sestavljivimi orglami izposojajo šolam po vsej Sloveniji, možno si jo je izposoditi tudi za kakšen večer doma.
Posebnost torkovega večera so bili gotovo otroci, ki so suvereno prikazali, kako se orgle sestavi, na koncu pa so nanje tudi zaigrali. Opazili smo lahko, da so nekateri že pravi mojstri sprehajanja po tipkah. Dogodek je sproščeno in radovedno povezovala Alenka Pahulje. Iskrena hvala prav vsem sodelujočim za sproščen večer, v katerem smo se zabavali in se hkrati veliko naučili.