S patrom Gržanom o smehu, ki osvobaja

Na letošnji dan žena smo v Miklovi hiši gostili težko pričakovano predavanje p. Karla Gržana in po pričakovanjih napolnili dvorano, da je pokala po šivih. Gržanov nastop je bil prav takšen, kakršnega poznamo in imamo radi: preprost, prisrčen, iskren, globok in nasmejan – a le na lasten račun.

Gospem in gospodičnam v dvorani je voščil ob prazniku in se uvodoma dotaknil problematike vojn, v katerih nesmiselno umira na tisoče mladih moških. V nadaljevanju je ponudil razmislek o trenutnem izobraževalnem sistemu, ki mladino peha v nesmiselno učenje podatkov, namesto da bi spodbujal ustvarjalno razmišljanje. P. Gržan nas je prav tako spodbudil, naj drug drugega večkrat pohvalimo in se pri tem držimo razmerja 5:1 – pet konkretnih pohval na eno kritiko. Seveda je naš tokratni gost tudi držal besedo, da nas bo nasmejal. Ob pripovedovanju iskrenih prigod, ki jih je doživel na lastni koži, smo se do solz nasmejali in olajšano spoznali, da smo vsi skupaj nič več in prav tako nič manj kot – ljudje.

To je bilo predavanje, na katerem smo se sprostili in naredili kakšen dober sklep. Patru smo v zahvalo podarili knjigo Tam med malo in veliko goro, ki se je je posebej razveselil, ko je izvedel, da med drugim vsebuje pristen ribniški humor. Ko se je sprehodil po naši knjižnici, je dejal, da se čuti, da je bila ta stavba v preteklosti nekomu dom. Vabljeni tudi vi, da uživate v njeni domačnosti.