Zbiramo spomine: Življenje ob vodi

Se spomnite kopalne kape, ki si jo je vaša mama zvesto nadela v toplicah? Kje je bilo najbližje rečno kopališče? Ali pa delujočih mlinov, žag in črpalnic? Si umijete lica v izviru večne mladosti ali zdravilnih moči? Živite blizu hidroelektrarne? Ste kdaj drsali po zaledeneli strugi ali mrzlega decembra prali čreva v bližnjem potoku? Čolnarili ali se udeležili tekmovanja v muharjenju?

 

Če je bila voda nekoč zelo viden del človekovega vsakdana, se je s tehnološkim razvojem in dviganjem sanitarnih kriterijev skrila v podzemne cevi vodovodnih in kanalizacijskih omrežij, postala je regulirana tako fizično kot upravno ter se oddaljila od družabnega in socialnega življenja.

Vabimo vas, da z nami delite fotografije, dokumente, predmete ali spomine na življenje ob vodi, od pomolov, jezov in mostov, v mestu ali na vasi, do gospodarskih objektov in dejavnosti, kot so zdravilišča, napajališča, perišča, kopališča, sejmišča.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu Kamra, v okviru slednjega še na Albumu Slovenije.

Zbiranje gradiva na temo življenja ob vodi v navedenem obdobju v času odprtosti knjižnic poteka tudi Knjižnici Brežice, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica, Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnici Pavla Golie Trebnje, Knjižnici Sevnica, Ljudski knjižnici Metlika in Valvasorjevi knjižnici Krško.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja.

Fotografija: Ribniško kopališče (hrani Muzej Ribnica)