Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

September 2013

 Novice iz Knjižnice Miklova hiša

Z začetkom novega šolskega leta ponovno vabimo v knjižnico!

Septembra bo v Knjižnici Ribnica, enako kot v preteklih letih, za otroke od četrtega leta dalje potekal vpis v pravljične urice. Urice se bodo začele oktobra, otroci pa jih bodo lahko obiskovali ob četrtkih ob sedemnajsti ali osemnajsti uri.

Osnovnošolcem (in njihovim staršem) bomo svetovale pri izbiri čtiv za domače branje in bralne značke. Sezname branj najdete v knjižnici in naši spletni strani.

Študentje pa si boste verjetno delo olajšali, če si pri študiju pomagate z brezplačnimi slovenskimi in tujimi bazami podatkov, povezave do katerih najdete na naši spletni strani. Poudarim naj še storitev naše knjižnice, ki je morda premalo poznana: vsako gradivo, študijsko ali ne, ki ga v naši knjižnici nimamo, lahko prek medknjižnične izposoje brezplačno naročimo iz osrednje območne Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu. Knjige bodo na voljo v zgolj nekaj dneh!

(Iz)brano iz novosti

Umetnost obrambe in napada – Chad Harbach

Prvenec ameriškega avtorja se je takoj po izidu povzpel na vrhove ameriških lestvic. Pripoved se resda vrti predvsem okrog športa,  glavni lik Henry Skrimshander je namreč igralec baseballa, a vendar smo daleč od tega, da bi roman lahko označili tako enostransko. Je namreč realistična in pretanjeno psihološka pripoved o človeku, ki mu življenje spremeni trenutek ponesrečenega meta.

Zaljubljenosti – Javier Marías

Španskega pisatelja, dobitnika mnogih mednarodnih literarnih nagrad, pri nas že dobro poznamo po romanu v treh delih Tvoj obraz jutri. Medtem ko v tem epskem delu posega navzven, v zgodovino španske družbe, v novem romanu Zaljubljenosti pripoveduje zgodbo o ljubezni. Psihološka študija čustev glavne junakinje se razpleta skozi junakinjino razmerje z že zaljubljenim moškim.

Simpl – Marie-Aude Murial

Prvo prevedeno delo francoske mladinske pisateljice pripoveduje zgodbo o dveh bratih, gimnazijcu Klebra in umsko zaostalega Simpla ter njuni želji po normalnem domu. Simpatično branje, ki še za korak dlje odpira vrata sprejemanja drugačnosti.

Potovanje na Tandadriko – Vytautė Žilinskaitė

Humorna mladinska pripoved pripoveduje zgodbo o šestih igračah, zajčku, psičku, žabi, pingvinu, punčki in pilotu, ki jih smetarji odvržejo na sredo zasnežene jase. Zavržene igrače pod vejami jelke naletijo na vesoljsko ladjo,  s katero se odpeljejo na planet igrač Tandariko. Na tem dolgem popotovanju skozi vesolje imajo mnogo časa za pogovor in spoznavanje drug drugega …

Pri miru sedeti nas úči – Tim Parks

Knjiga s podnaslovom Kako je skeptik iskal ozdravljenje in oživljenje je prvo v slovenščino delo priznanega angleškega avtorja, sicer dvakrat nominiranega za prestižno Bookerjevo nagrado. Gre za mešanico mnogih žanrov, predvsem pa humorja polno pisateljevo osebno zgodbo o doživljanju in premagovanju bolezni. V prevodu Branka Gradišnika in s priporočilom Mance Košir.

Zgodovina slovenske mitologije – Matjaž Anžur

Slovenskega avtorja, po izobrazbi zgodovinarja, pri nas že poznamo po monografiji Vojaška zgodovina bodočih Slovanov. S pričujočo študijo je Anžur, sicer idejni vodja sodobnega slovanskega staroverstva na Slovenskem, ki se zavzema za čaščenje rodnih bogov in oživljanje starih obredov, želel »streti spone manjvrednostnega kompleksa, ki ga ima slovensko bajeslovje«. V knjigi dokazuje, da zgodovina in bajeslovje Slovencev sega v daljni čas, ter kaže na vplive mnogih antičnih verskih praks.

 

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo obvezna šolska branja in knjige za otroke, se je na vaših policah največkrat znašel ljubezenski roman v dveh delih  Pepel v vetru Kathleen E. Woodiwiss. Sledita mu dva romana Nicholasa Sparksa, Pravi čudež in Beležnica. Velikokrat so bili izposojeni tudi romani Medeni tedni Jamesa Pattersona, Neuničljiva K. E. Woodiwiss in Za vsako rešitev se najde težava Kerstin Gier. S po petimi izposojami nato sledijo (po abecedi avtorjev) romani P. S. Ljubim te Cecilie Ahern, Ne pošiljaj mi rož Sandre Brown, romani Poroka, Nagrada in Tri neveste Julie Garwood, Tisoč veličastnih sonc Khaleda Hosseinija, Petdeset odtenkov sive E.L. James, romana Košček sreče in Ljubo doma Susan Elizabeth Phillips, romana Ljubezen v steklenici in Usodni ovinek Nicholasa Sparksa ter Zaupaj mi svoje sanje Sidneya Sheldona.

Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu so bili skoraj izključno ljubezenski romani: Na vrhu lestvice še vedno kraljuje trilogija Petdeset odtenkov sive E. L. James. Sledita ji drugi in tretji del trilogije bratov MacCarrick, Če si želiš in Če me zapelješ avtorice Kresley Cole. Pogosto ste rezervirali še Kitajsko študijo Colina T. Campbella, roman Ljubo doma Susan Elizabeth Philips, drugi del trilogije Crossfire z naslovom Prevzeta avtorice Sylvie Day ter roman Angel varuh Julie Garwood.   

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Maj 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627283031

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?