Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Oktober 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

COBISS za pametne telefone in tablice

Aplikacija mCobiss za telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS vam prek storitve Moja knjižnica omogoča: iskanje gradiva, pregled izposojenega gradiva in podaljšanje roka izposoje, rezervacijo gradiva, pregled zgodovine izposoj, prejemanje e-obvestil, pregled najbolj branih knjig, izdelovanje svojega seznama priljubljenih knjig, odčitavanje črtnih kod (ISBN in ISSN) in še mnogo drugega! In kako nastavite profil v Moji knjižnici? Iz App Store ali Google Play si naložite (brezplačno) aplikacijo mCOBISS, v razdelku Moja knjižnica poiščete Knjižnico Ribnica, vpišete člansko številko in geslo (dobite ga pri nas) in shranite podatke. Nato si izberete še eno geslo, s katerim boste v nadaljevanju dostopali do Moje knjižnice po krajši poti. Če želite, da vas obveščamo o rezervacijah in poteku roka izposoje, v razdelku Moja knjižnica – Nastavitve izberite možnosti e-obveščanja. Toliko za začetek, za več vprašanj glede zgoraj omenjenih funkcij smo vam na razpolago v knjižnici.

Dogajanje v knjižnici v oktobru

Z začetkom novega šolskega leta Knjižnica Ribnica zaradi vsega dogajanja kar poka po šivih!

Že z oktobrom bomo zagnali gledališki abonma. V Mestnem gledališču Ljubljana si bomo ogledali komedijo Sedem let skomin, nastalo po filmu, v katerem je blestela Marilyn Monroe.

S prvim oktobrom zaključujemo vpis v pravljične urice, ki se bodo začele odvijati še v istem mesecu! Vpisani boste pred pričetkom vašega termina obveščeni po pošti.

Podaljšali smo rok za oddajo fotografij v fotografskem natečaju V iskanju identitete. Novi rok je 15. oktober – tako da, vsi ljubiteljski fotografi, hitro fotoaparat v roke! Čakajo vas knjižne nagrade in večno obeležje na straneh koledarja!

V oktobru za vas ponovno organiziramo kar nekaj zanimivih predavanj – za kratko predstavitev pokukajte na začetek Rešeta, več informacij o vsem dogajanju v knjižnici pa kot vedno  dobite na naši spletni strani.

(Iz)brano iz novosti

IN V GORAH ODZVANJA - Khaled Hosseini

Pred nami je ena najbolj pričakovanih knjig letošnjega leta: In v gorah odzvanja je tretji v slovenščino prevedeni roman afganistanskega avtorja Khaleda Hosseinija, ki ga pri nas dobro poznamo po romanih Tek za zmajem (2006) in Tisoč veličastnih sonc (2008). Medtem ko se prva dva romana osredotočata na zgodbo dveh posameznikov znotraj zgodovinsko-družbenih okoliščin, tretji roman pred nas na široko razgrinja družinsko zgodbo več generacij v pol stoletja trajajočem obdobju afganistanske zgodovine.

MOJA DRUŽINA IN OSTALE ŽIVALI – Gerald Durrell

Prvi preveden roman angleškega zoologa, rešitelja ogroženih živalskih vrst, samozvanega zagovornika »ubogih, majcenih grdob«, ter avtorja številnih knjižnih uspešnic. V knjigi so nanizane prigode malega Geralda v obdobju, ko so z družino (in mnogimi živalcami) živeli na otoku Krfu. Duhoviti opisi pripetljaji njegove družine, prepletene z zabavnimi opisi prvih pisateljevih izkušenj z živalskim svetom tega grškega otoka v kontrastu z liričnimi opisi narave povzročijo, da knjigo preberete na mah.

KRIVE SO ZVEZDE – John Greene

Mladinski roman ameriškega pisatelja Johna Greena je že takoj po izidu požel mnogo priznanja, po zaslugi prevajalca Boštjana Gorenca pa bo verjetno hitro uspel tudi pri nas. Pripoved se vrti okrog najstniške ljubezenske zgodbe med šestnajstletno Hazel in Gusom, ki pa se zaradi težkih okoliščin prebija skozi mnoge ovire. Par se namreč spozna na terapiji obolelih za rakom, oba pa bolehata za hudo obliko raka.

MESTO KOSTI : Kronike podzemlja - Cassandra Clare

Prvi del mladinskega cikla Kronike podzemlja ameriške avtorice C. Clare je takoj po izidu postal velika uspešnica, po kateri je bil že posnet film. Napeta fantazijska zgodba se odvija v svetu, v katerem se odvija davni boj med lovci senc in demoni, volkodlaki ter drugimi »dolnjimi«. Vanj se zapleteta najstnika Clary in Simon, ko nekoč po nesreči v nekem newyorškem klubu zmotita napad lovcev na demone. Clary se s tem življenje usodno spremeni …

Poleg navedenih je v zadnjem času izšlo še kar nekaj zanimivih romanov za mlade. Tako naj omenimo drugi del fantazijske trilogije Hči dima in kosti z naslovom Dnevi zvezd in krvi avtorice Laini Taylor, šesti del cikla Kronika starodavne temè z naslovom Iztrebljevalec duhov avtorice Michelle Paver ter roman Osupljiva zgodba Barnabyja Brocketa avtorja priljubljenega romana Deček v črtasti pižami, Johna Boyna.

 

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo otroška branja, sta se na vaših policah avgusta največkrat znašla ljubezenska romana  Košček sreče avtorice Susan Elizabeth Phillips in Vreden ljubezni avtorice Kathleen E. Woodiwiss. Sledijo jima Nebo se podira Sidney Sheldon, novost Ob tebi Jojo Moyes ter ganljiv ljubezenski roman v pismih P. S. Ljubim te Cecelie Ahern. Nad pet izposoj so si v mesecu avgustu priborili še romani Ljubezen v steklenici        Nicholasa Sparksa, Petdeset odtenkov svobode E. L. James, Predana : prvi del trilogije Crossfire Sylvie Day in Služkinje Kathryn Stockett.

Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu so bili skoraj izključno ljubezenski romani: Na vrhu lestvice močno vodi Mansfield park Jane Austen, sledi mu kriminalni roman Ledena princesa Camille Läckberg, trilogija Petdeset odtenkov  E. L. James. Na spodnjem delu lestvice najdemo še biografski roman Cavazza Vesne Milek, roman Človeško telo Paola Giordana, ljubezenski roman Nekaj modrega Emily Giffin, knjigo Rak na duši : skrivnost življenja in odkrivanje duše skozi kvantno medicino  Nele Sršen ter roman Srečno naključje Carly Phillips.

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?