Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Marec 2013

Priznano kakovostno branje za mladino

Konec preteklega leta so bila v Pionirski – centru za mladinsko književnost Mestne knjižnice Ljubljana ponovno podeljena priznanja za kakovost Zlata hruška. Ocenjevana so bila otroška in mladinska besedila, izdana v letu 2011.

»Dogajanje okrog zlate hruške je ena od priložnosti, da se v javnosti uveljavi tudi nekomercialna promocija knjig, da se mediji posvetijo tem temam in vsebinam, da javnost dobi dovolj močan signal, da je mladinska književnost del umetnosti in narodove kulture, da ima poleg umetniške vloge mladinsko leposlovje še nenadomestljivo socialno, psihološko, etično in kulturološko poslanstvo.« Tako o pomembnosti javnega priznanja kakovostnih del za mlade pišejo v Pionirski. Njihovo delo priznavamo in potrjujemo slovenske splošne knjižnice, pri širjenju vednosti o kakovostnih besedilih  pa sodelujemo z znakom kakovosti Zlata hruška, t.j. nalepkami, ki jih prilepimo na platnice priznanih knjig. Tudi v Knjižnici Miklova hiša se je v nekaj letih, odkar se podeljujejo ta priznanja, nabrala že kar velika bera knjig, označenih z zlato hruško. In katere so nove »zlate hruške« med mladinskimi romani, na voljo v naši knjižnici?

Mladinski romani s fantazijsko vsebino

BOYNE, John: Nace gre od doma. Izvirna pravljična zgodba avtorja Dečka v črtasti pižami o bivanjskih vprašanjih.

HAMMERSCHMITT, Marcus: Yardang. Napeta zgodba o vesoljskem popotovanju štirih najstnikov.

LE GUIN, Ursula K.: Tehanu. Četrta knjiga sage o fantazijskem svetu Zemljemorju.

MARTIN, J. P. : Stric. Zabavne prigode Strica iz nenavadnega gradu ter njegovih sovražnikih iz Hude luknje, ki proti njemu nenehno spletkarijo.

MOERS, Walter: Vreščji mojster. Kulinarična pravljica iz Zamomoje pripoveduje o mračku Ehu in njegovem nenavadnem  paktu z vreščjim mojstrom Espinom.

NESS, Patrick: Hrup in kaos. Knj. 1, Na begu. V mestu, kjer lahko vsakdo sliši misli vseh drugih, najstnik najde kotiček, kjer je popolna tišina.

SEDGWICK, Marcus: Poplava in podočnik. Napeta knjiga o skrivnosti na gradu Drugorokih.

STANTON, Andy: Gospod Gnilc in goblini,Gospod Gnilc in kristala moči,Gospod Gnilc in petični piškot in Gravžarije gospoda Gnilca. Zabavne pustolovščine gospoda Gnilca.

ZUPAN, Vitomil: Pravljica o črnem šejku z rdečo rožo. Pravljična zgodba o princu Samumu Al Aridu, ki je na težavni poti iskanja idealne ženske iz svojih sanj.

Mladinski romani z bolj resničnostnimi temami

ASHER, Jay: Trinajst razlogov. Najstnik najde kasete, na katerih prijateljica, ki je pred kratkim storila samomor, razlaga svoje razloge zanj.

BEDNARSKI, Piotr: Modrikasti sneg. Pripoved o dogajanju v nekem kraju v Sibiriji, kjer med Rusi in svobodnjaki drugih narodnosti živita tudi dva poljska izseljenca.

BOYNE, John: Upor na ladji Bounty. Napeta zgodba o štirinajstletnemu mornarju Johnu Jacobu. Po neuspelem uporu njega in še osemnajst kapitanu zvestih mornarjev vržejo z ladje. Sledi boj za preživetje.

FRANK, Anne: Dnevnik Ane Frank. Nova izdaja klasike, ki prikazuje intimno doživljanje druge svetovne vojne skozi oči trinajstletne judovske deklice.

GARDNER, Sally: Rdeča ogrlica. Zgodovinski roman o štirinajstletnem fantu ciganske krvi v razburljivih časih Pariza leta 1789.

GEDA, Fabio: V morju so krokodili. Resnična zgodba o desetletnem afganistanskem dečku, ki mora zaradi vojne zapustiti domovino in se sam odpraviti proti Italiji.

GLEITZMAN, Morris: Nekoč in Potem. Zgodba o doživljanju holokavsta na Poljskem leta 1942 skozi oči naivnega desetletnega judovskega otroka.

GOOBIE, Beth: Punca, ki nekaj velja. Družbeni roman o nasilju v družini.

HARTNETT, Sonya: O dečku. Zgodba o devetletnem dečku in njegovem prilagajanju na novo življenje pri babici.

KUIJER, Guus: Čez obzorje z vetrom na morje. Tretja izmed iskrivih Kuijerjevih knjig o deklici Polleke, tokrat o njenem srečanju z dedkovo smrtjo.

LEVOY, Myron: Čarovnica s Četrte ulice in druge povesti. Dvojezična zbirka zgodbic o imigrantskih družinah in njihovem vsakdanu.

MUCK, Desa: Blazno resno o šoli. Tretja knjiga serije Blazno resno govori o tegobah, s katerimi se soočajo šolarji.

PROCHÁZKOVÁ, Iva: Goli. Pet prepletajočih se življenjskih zgodb petih mladostnikov.

SELIŠKAR, Tone: Bratovščina Sinjega galeba.  Zgodba o dvanajstletnem fantu, ki se bori za edino zapuščino svojega očeta, jadrnico.

TIMM, Uwe: Dirkalni pujs Rudi Rilec. Zabavna zgodba o prašiču, ki je proti vsem možnostim ostal pri tričlanski mestni družini.

UNENGE, Johan: Moje vzporedno življenje. Zanimiva mešanica romana in stripa, ki pripoveduje zgodbo o rasizmu in ksenofobiji.

Zgoraj navedeni naslovi so le delček vseh nagrajenih del. Poleg njih je priznanih še precej mladinskih neleposlovnih del, pa tudi cel spekter otroških pravljic in zgodbic. Seznam vseh nagrajenih besedil, ki so na voljo v naši knjižnici, najdete na naši spletni strani, prav tako pa so vam knjige na voljo na razstavi v mladinskem oddelku Knjižnice Miklova hiša.

Nastja Hafnar

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?