Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Maj 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

Dogajanje v preteklem mesecu

V aprilu smo vam ponudili štiri kakovostna predavanja, ki so segala od vzgoje otrok, odnosov, literature,  psihološkega svetovanja do predstavitve cvetlic. V predavanju Cvetoča pomlad Matjaža Mastnaka smo se tako drugi teden v aprilu spoznavali z ranimi cvetlicami, ki cvetijo v spomladanskem času. Poleg raznih zanimivih lastnosti njihove rasti smo sproti spoznali še zanimive zgodbe o nastanku njihovih imen in njihovi vprašljivi zdravilnosti.

Za najmlajše smo v začetku aprila organizirali lutkovno predstavo Lutkovnega gledališča Fru fru z naslovom Moj dežnik je lahko balon. Z mislijo na preteklo veliko zanimanje za tovrstne prireditve smo dve zaporedni predstavi tokrat organizirali v večjem TVD Partizanu, kljub temu pa nas je velik obisk ponovno kar presenetil. Na podlagi pozitivnega odziva tako že sedaj lahko obljubimo, da to zagotovo ni bila zadnja lutkovna predstava, ki smo jo organizirali.

Tudi v aprilu smo bili ponovno aktivni na področju izobraževanja mladih, naj omenim le tri dejavnosti pod vodstvom knjižničarke Anice Mohar: v ribniški OŠ smo učencem devetih razredov predstavili iskanje po virtualni knjižnici prek računalniškega programa COBISS v šolski računalniški učilnici, z učenci osmih razredov pa smo izvedli jezikovno delavnico v okviru projekta V iskanju identitete, v kateri so spoznali zapis našega narečja in ga „prevedli“ v knjižni jezik. Poleg tega smo izvedli še projekt Rastem s knjigo za učence sedmih razredov.

Napovedujemo v maju

Sezona prireditev v Knjižnici Miklova hiša se počasi zaključuje. V maju vam bomo ponudili še dve predavanji: V začetku meseca ste vabljeni na potopisno predavanje Camino del Norte, kjer vam bo Tatjana Cvetko ob projekcijah predstavila vtise s popotovanja po španski severni romarski poti proti Santiagu de Composteli.

Petnajstega maja pa ste vabljeni na zadnje predavanje iz cikla v sklopu evropskega projekta  z naslovom V iskanju identitete. Predavanje z naslovom Zasvojenost, rak sodobne civilizacije - kako nastaja  in kako jo zdravimo bo vodil Marjan Gorup, univ.dipl.soc.del., terapevt za psihosocialno pomoč posameznikom in družini. Govora bo o različnih oblikah zasvojenosti; med njimi je še posebej težavna zasvojenost od odnosov, saj je pogosto zamaskirana v različna zanikanja, povzroča pa razdiralno škodo v medčloveških odnosih. Zato bo predavanje namenjeno prvenstveno vprašanju, kako zasvojenost v posamezniku nastaja. Predstavljene bodo različne oblike zasvojenosti, kakšne posledice povzročijo v posameznikovem vedenju, čustvovanju in odločitvah ter kako jo lahko zdravimo - kaj lahko storimo sami in kdaj nujno potrebujemo pomoč stroke.

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo obvezna šolska branja in knjige za otroke, se je na vaših policah največkrat znašel ljubezenski roman Zapestnica spominov irske pisateljice Melisse Hill. Sledi mu napet zgodovinski ljubezenski roman o boju dveh sester za naklonjenost kralja Anglije Henrika VIII, Druga sestra Boleyn angleške avtorice Philippe Gregory. Šele na tretjem mestu se je znašel še vedno zelo priljubljen (in kot verjetno veste, težko dosegljiv) erotični roman Petdeset odtenkov sive  angleške pisateljice Erice Leonard James. Sledi  ji romantična zgodba, postavljena v daljno Avstralijo, Poletna bliskavica  angleške avtorice Tamare McKinley. Peti po vrsti, Spravljaj me v težave : roman iz serije Rosewood izpod peresa ameriške pisateljice Laure Moore, pred nas postavlja ljubezensko zgodbo na ameriškem jugu. Sledi mu že stalnica na listi najbolje izposojenih knjig, romantični zgodovinski roman v treh delih Vreden ljubezni angleške avtorice Kathleen E. Woodiwiss. Lestvico zaključujeta priročnik in biografija: naslednji na seznamu je namreč priročnik z nasveti, kako učinkovito urejati vrt z naslovom 1001 izboljšava vrta, na koncu pa stoji  biografski roman Cavazza slovenske avtorice Vesne Milek, ki  še vedno podira rekorde o branosti.

Katere romane pa ste si največkrat zaželeli prebrati (a jih morda ni bilo na voljo)? Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu so bili: Cavazza, biografski roman  Vesne Milek, roman Mi, živi Ayn Rand, Petdeset odtenkov sive,  prvi del erotične trilogije E. L. James ter oba nadaljevanja, 1Q84, novi roman v dveh knjigah Haruki Murakamija, Če si drzneš : prvi del trilogije bratov MacCarrick Kresley Cole, Kraljestvo sanj, ljubezenski roman Judith McNaught, Pravljična joga : priročnik za vadbo joge za otroke, stare od 2 do 5 let Urške Božič, ter Shiralee, roman D'Arcy Niland.           

(Iz)brano iz novosti

Blato, znoj in solze – Bear Grills

Bear Grylls, angleški pustolovec, nekdanji pripadnik posebne vojaške enote SAS, znan pa predvsem kot voditelj resničnostne oddaje Neverjetno preživetje, nam v knjigi predstavi svojo  razgibano življenjsko zgodbo ter pripoveduje o svojih dosežkih.

Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil -  Jonas Jonasson

Humoren roman, ki drvi iz ene bizarne, a duhovito simpatične, situacije v drugo vse do konca, pripoveduje dve vzporedni zgodbi. Prva sledi poti stoletnika, ki na svoj okrogli rojstni dan pobegne iz doma za ostarele in se zapleta v niz dogodivščin, druga nam razkriva njegovo neverjetno življenjsko zgodbo, ki se zaključi tik pred njegovim stotim rojstnim dnevom.

Za vse ljubitelje Aarta Paasilinna. A še malo boljši.

Ščepec védenja – Sanja Lončar et al.

Po zelo dobro sprejetem prvem delu Ščepec rešitve se Sanja Lončar z ekipo projekta Skupaj za zdravje človeka in narave vrača s priročnikom, ki nam bo razjasnil, kaj, pa tudi kako in zakaj nam pomagajo začimbe. Oboroženi s tem znanjem boste lahko odpravili marsikatero zdravstveno težavo na naraven način.

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?