Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Junij 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

Izposoja e-knjig preko sistema EBSCOHost

Uporabnikom knjižnice od maja 2013 ponujamo dostop do naročniške zbirke elektronskih knjig, eBook Public Library Subscription Collection, namenjenih uporabnikom javnih knjižnic ponudnika EBSCOHost. Zbirka vsebuje nad 25 000 naslovov knjig od pravljic do znanstvene literature, večina besedil pa je na voljo v angleškem jeziku. Dostop do naročniške zbirke vam je na voljo za obdobje enega leta, do 30. 4. 2014. Navodila za izposojo e-knjig najdete na naši spletni strani.

Dogajanje v preteklem mesecu

Ker je ena pomembnejših nalog naše knjižnice vzgojiti otroka v samostojnega uporabnika knjižnice,  je v okviru bibliopedagoških ur pod vodstvom knjižničarke Marjete Oberstar ponovno potekala delavnica z naslovom Križ kraž med poučnimi knjigami. Medtem ko smo v marčevskih delavnicah  otroke med prvim in tretjim razredom izobraževali  za iskanje med leposlovnimi knjigami, se je v majskih delavnicah za četrte razrede otrokom prek teoretičnega in praktičnega dela približala literatura oddelka s poučnimi knjigami. Z delavnicami osnovnošolce pripravljamo na samostojno iskanje informacij za seminarske naloge, plakate in druge naloge, ki jih v prihodnjem šolanju čakajo v vedno večji meri. V prvem, teoretičnem delu, smo mladim razložili razdelitev knjig na poučne in leposlovne, ter kako razdelimo poučne knjige. V drugem delu so nato otroci pridobljeno znanje s pomočjo učnega lista preizkusili v praksi. Najprej so poiskali različne knjige z isto tematiko, npr. o računalništvu, naravoslovju … Nato pa so znotraj posameznih knjig našli še podatke o avtorju, naslovu, s pomočjo kazala in ključnih besed pa tudi podatke o določeni vsebini. V juniju bodo potekale še delavnice za višje razrede, več o njih pa prihodnjič.

V maju se je v Knjižnici Ribnica ponovno odvijal pisan nabor predavanj. Poleg potopisnega predavanja Tatjane Cvetko z naslovom Camino del Norte ter  predavanja Zasvojenost – Rak sodobne civilizacije Marjana Gorupa smo gostili tudi dve predavanji projekta Eko 365+ Kreativnega laboratorija Ribnica. Ker je Knjižnica Miklova hiša ena od partnerjev projekta, se bo od jeseni naprej marsikaj dogajalo tudi pri nas. Vse o projektu si lahko preberete na www.eko-365.si.

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo obvezna šolska branja in knjige za otroke, se je na vaših policah največkrat znašel ljubezenski roman Lov na nevesto Susan Elizabeth Phillips. Sledijo mu zgodovinski ljubezenski roman Odkupnina Julie Garwood, erotična romana Petdeset odtenkov teme E. L. James in Predana Sylvie Day ter romantični roman Verjemi vame Laure Moore. Sledijo mu biografija Cavazza Vesne Milek, ljubezenski roman Do vratu v težavah Christine Dodd, ter družbeni romani Služkinje Kathryn Stockett, Tisoč veličastnih sonc               Khaleda Hosseinija in Beležnica Nicholasa Sparksa. Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu pa so bili: Vsi deli trilogije Petdeset odtenkov sive E. L. James, Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil Jonasa Jonassona, Košček sreče Susan Elizabet Phillips, Cavazza Vesne Milek, Kačji pastir v jantarju Diane Gabaldon, Psi slovenskega avtorja Erosa, Spomni se me Laure Moore ter kriminalni roman Tujka Camille Läckberg.

 (Iz)brano iz novosti

Ob tebi – Jojo Moyers

Angleška pisateljicaje s svojim zadnjim romanom Ob tebi v tujini požela izjemen odmev. Gre za ganljivo, a duhovito zgodbo o ljubezni, katere glavna junaka sta Will in Louise, tetraplegik in njegova negovalka. Will, ki zaradi nesreče izgubi voljo do življenja, se odloči, da ga bo najkasneje v šestih mesecih končal, Louise pa je odločena, da mu povrne voljo do življenja.

Koktejlar'ca – James M. Cain

Posthumno izšel kriminalni roman ameriškega avtorja kultne kriminalke Poštar pozvoni vedno dvakrat, ki ga je dokončal avtor kriminalnih romanov Charles Ardai. Po smrti moža v sumljivi avtomobilski nesreči je njegova vdova prisiljena začeti streči v koktejl baru. Tam pa ji začneta dvoriti dva zelo različna moška …

Rokopis iz Akre – Paulo Coelho

Nov roman avtorja Alkimista, trenutno najbolj branega brazilskega avtorja na svetu, se odvija v času križarskih vojn v Jeruzalemu leta 1099. V težkih trenutkih bližajoče se vojne Grk po imenu Kopt govori ljudem o pomenu vrednot in znanj iz vsakdanjega življenja, ki jim bodo pomagale preživeti. Ljudi uči, da se pravo znanje skriva v ljubezni, izgubah, kriznih trenutkih, pa tudi v trenutkih veselja. Zgodba, ki razkriva naše univerzalne vrednote.

Zemljevid in ozemlje – Michel Houellebecq

Francoski pisatelj Houellebecq, pri nas ga poznamo po romanih Osnovni delci, Platforma in Možnost otoka, je z najnovejšim romanom Zemljevid in ozemlje osvojil prestižno francosko Goncourtovo nagrado. Pripoveduje o slikarju Jedu Martinu, ki si s slikanjem zemljevidov pridobi slavo. Zato pripravlja razstavo, za spremno besedo v razstavnem katalogu pa želi zaprositi kar avtorja romana, Michela Houellebecqa …

Gospodična nihče – Tomek Tryzna

Prvenec poljskega pisatelja, v katerem se v prepletu metafizičnega, stvarnega in pravljičnega čuti  vpliv Dostojevskega, Flauberta in T. Manna, je avtorju takoj po izidu prinesel častno nagrado za poljsko knjigo leta. Zgodba govori o petnajstletni Mariši Kavčak, ki s selitvijo v veliko mesto ponovno išče svojo identiteto. V novi šoli  spozna dve izkušeni punci, ki jo začneta poučevati v skrivnostih življenja, nove izkušnje pa ji spreminjajo življenje.

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?