Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Julij 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

V Knjižnici Miklova hiša smo pretekli mesec prešli kar nekaj sprememb, bolje rečeno posodobitev: novo podobo je dobila tako Knjižnica Ribnica kot naša spletna stran, ki smo ji dodali koledar vseh dogodkov in galerijo. Na spletni strani so tako svoj prostor končno dobili utrinki z naših aktivnosti in dogodkov.

Dogajanje v preteklem mesecu

Z junijem smo v knjižnici počasi končali sezono prireditev – znova pa se začnejo že s septembrom! V sodelovanju z Andrejo Škrabec smo si v torek, 11. junija, ogledali slovenski film z naslovom Stari pisker. Dogodek, v katerem so sodelovali avtor filma Darko Nikolovski, dr. Tone Kregar in Ivan Grobelnik, je moderiral profesor zgodovine Janez Tanko. Na otroškem oddelku pa smo v začetku meseca med drugim izpeljali bibliopedagoško uro za pete razrede OŠ Kako naredim plakat, kjer je knjižničarka Marjeta Oberstar vodila teoretično in praktično delavnico, kako sami izdelamo odličen plakat – brez pomoči staršev! Otroci so si tako izbrali vsak svojo žival, o njej poiskali literaturo, nato pa s pomočjo miselnega vzorca izdelali ustvarjalne in zanimive plakate. Sodelovali smo tudi pri podelitvi pohval Vrtca Ribnica za opravljeno predšolsko bralno značko – po pogovoru o branju so bili otroci deležni tudi pravljice.

Najbolj iskane knjige

Katere knjige ste si v preteklem mesecu največkrat izposodili? Če izločimo obvezna šolska branja in knjige za otroke, se je na vaših policah znova največkrat znašel erotični roman Petdeset odtenkov sive E. L. James. Sledi mu novost 1Q84 japonskega avtorja Harukija Murakamija. Seznam nadaljuje nekaj ljubezenskih romanov: Ko se boš prebudila avtorice Maureen Mccarthy, Nebeška vročica avtorice Sandre Brown in Pepel v vetru Kathleen Woodiwiss. Sledita še dva romana slovenskih avtoric, in sicer roman Tašča pisateljice Azre Širovnik, ki je pred kratkim gostovala tudi v Knjižnici Ribnica, ter biografija Cavazza Vesne Milek.

Najpogosteje rezervirani romani v preteklem mesecu so bili žanrsko in tematsko bolj razgibani: Poleg stalnic (biografija Cavazza Vesne Milek, trilogija Petdeset odtenkov E. L. James) so bile večkrat rezervirane knjige zgodovinska študija Izgubljene kočevske vasi Mitje Ferenca, kriminalni romani Brez napake Lee Childa, Tujka Camille Lӓckberg in Pentagram Jo Nesbøja, priročnika Gabrielova metoda hujšanja Jona Gabriela in Zeleni kvadrat Kornelije Benyovsky Šoštarić, knjiga receptov Moč žive hrane Saše Tasevski ter ljubezenski romani Obljuba v poljubu Stephanie Laurens, Predana Sylvie Day in Spravljaj me v težave Laure Moore.

(Iz)brano iz novosti

Človeško telo – Paolo Giordano

Giordana, ki se je pred kratkim mudil tudi v Sloveniji, pri nas poznamo po prvencu Samotnost praštevil, zgodbe o odraščanju dečka in deklice, ki ju boleči izkušnji zaznamujeta za vedno. Za prvenec je v Italiji osvojil prestižne literarne nagrade. Drugi roman italijanskega pisatelja, po izobrazbi sicer doktorja fizike, pa pripoveduje zgodbo italijanskih vojakov v Afganistanu ter odnosov v napetih vojnih razmerah.

Ameriški bogovi – Neil Gaiman

Ameriškega pisatelja Gaimana poznamo predvsem po fantazijskem romanu Zvezdni prah, po katerem je bil posnet tudi film. V Ameriških bogovih smo priča prepletu fantazijskega ter starodavne in sodobne mitologije, dogajanje pa je postavljeno v sodobno Ameriko. Kot zanimivost naj dodamo še, da po knjigi televizijska hiša HBO (odgovorna tudi za Igro prestolov) pravkar snema nadaljevanko.

Izdelovalci – Chris Anderson

Knjiga Izdelovalci je Andersonov tretji prispevek k analizi sprememb poslovnih modelov v zadnjem času - po knjigi Dolgi rep, v katerem avtor raziskuje, zakaj je prihodnost poslovanja v večji prodaji manj množičnega, ter knjigi Brezplačno, v katerem razlaga, kako izkoristiti brezplačno kot poslovno strategijo. V Izdelovalcih pokaže podjetnikom učinkovite nove pristope s povezovanjem naprednih tehnik proizvajanja s spletnimi informacijskimi tehnologijami.

Ajurveda : način življenja – Vinod Verma

Doktorica nevrobiologije in reproduktivne biologije nam v priročniku Ajurveda pojasni ključne pojme, namen in cilje ajurvede. Tako se v knjigi dotakne modrosti Ved, razlaga doše, vključi pa tudi čiščenje telesa, masažo in jogo. Kar nekaj prostora nameni različnim obolenjem in ajurvedskim zdravilom ter zdravilnim rastlinam, ki so nam lahko v pomoč. Torej priročnik, kot nalašč za začetnike v tej stari indijski modrosti.

Čisti – Julianna Baggott

Prvi del fantazijske postapokaliptične trilogije Čisti ameriške pisateljice J. Bagott nas popelje v svet, ki so ga razdejale eksplozije. Preživeli se delijo na »čiste«, ki živijo v Kupoli, in ostale, ki si prizadevajo preživeti v razdejanem zunanjem svetu. V tem svetu se odvija zgodba dveh mladih ljudi, Pressie in Jereba, ki se odločita poiskati fantovo mamo.

Alhambra – Kirsten Boie

Mladinski roman nemške avtorice pripoveduje o dečku, ki na jezikovni ekskurziji nenadoma prestopi časovna vrata v Granado leta 1492, v leto španskega odkritja Amerike. V času hude inkvizicije se kmalu znajde v nevarnosti tudi fantovo življenje …  Razburljiv pustolovski in zgodovinski roman za mlade bralce.

Iz Knjižnice Miklova hiša vam želimo lepe počitnice – in ne pozabite, obvezna potrebščina na dopustu je knjiga!

POLETNI DELOVNI ČAS

Med 1. julijem in 31. avgustom Knjižnica Miklova hiša Ribnica obratuje po poletnem delovnem času:

Ponedeljek: 11.00 – 19.00

Torek: 08.00 – 16.00

Sreda:   08.00 – 16.00

Četrtek: 11.00 – 19.00

Petek: 08.00 – 16.00

Sobota: zaprto

Delovni čas Knjižnice Sodražica in Knjižnice Loški Potok ostaja nespremenjen!

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?