Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Februar 2013

Dogajanje v Knjižnici Miklova hiša

Prihodnost v znamenju ustvarjalnosti in izobraževanja

V Knjižnici Miklova hiša že nekaj mesecev poteka evropski projekt z naslovom V iskanju identitete, s katerim želimo spodbujati občutek pripadnosti okolju in razmišljanje o njem, razvijati ustvarjalnost in inovativnost skozi literarno ustvarjanje in okrepiti sodelovanje splošne knjižnice z izobraževalnimi ustanovami ter kreativnimi posamezniki. Poleg predstavljenih dejavnosti v knjižnici vseskozi potekajo še delavnice raziskovanja narečij, ki bodo javno obeležene po zaključku.

Fotografski natečaj

Z naslovom natečaja Kraj smo ljudje : obrazi našega kraja želimo spodbuditi ljubiteljske fotografe, naj na ustvarjalen način pokažejo na osebnosti, portrete, pa tudi na dejanja, ustvarjanje – skratka, naj ujamejo trenutke, v katerih prebivalci naših krajev na kakršen koli način zrcalijo identiteto našega kraja in ljudi. Natečaj traja do 15. 10. 2013 in je namenjen vsem ljubiteljskim in profesionalnim fotografom v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Izmed vseh prispelih fotografij bo strokovna žirija izbrala dvanajst fotografij, ki bodo objavljene v koledarju Knjižnice Miklova hiša za leto 2014. Vsi avtorji izbranih del bodo prejeli tudi knjižno nagrado. Več informacij tako o natečaju kot o celem projektu dobite v knjižnici in na naši spletni strani www.miklovahisa.si.

Ciklus predavanj strokovnjakov psihoterapije

Štiri samostojna izobraževanja s skupnim naslovom V iskanju identitete otroka, mladostnika in staršev v sodobnem svetu bodo izvedli strokovnjaki Sana Vita zavoda iz Ljubljane, ki izvajajo psihoterapijo za otroke, odrasle posameznike, pare in družine v različnih  psihosocialnih stiskah. Izobraževanje je namenjeno staršem, učiteljem in vsem, ki se kakor koli ukvarjajo z ljudmi v osebnih težavah. Posamezna predavanja  bodo zaključena celota in se bodo izvajala enkrat mesečno. Celoten ciklus pa bo dal odgovore na zapletena vprašanja, kot so:

  • Kako vzgajati in podpirati otrokovo odraščanje, da bo zadovoljen in uspešen v življenju;
  • Kaj storimo, ko smo pri vzgoji nemočni, in kdaj poiščemo strokovno pomoč;
  • Kaj so motnje vedenja in kako jih rešujemo;
  • Kako postati učinkovit starš – kako razviti veščino postavljanja meja, kako preprečiti razvajenosti in čustveno izsiljevanje;
  • Kaj vpliva na samopodobo mladostnika, kako graditi samozavest in samozaupanje;
  • Kako deluje psihoterapija in zakaj nekaterih problemov v odnosih ne moremo razrešiti sami;
  • Kako se kaže kriza partnerskega odnosa, kako jo uspešno rešujemo in kdaj potrebujemo pomoč;
  • Kaj je zaljubljenost, ljubezen in kako gradimo identiteto v odnosu;
  • Kaj je zasvojenost in kako jo zdravimo.

V prvem predavanju 20. februarja bo Marjan Gorup, univ.dipl.soc.del., vodil predavanje z naslovom Kriza v partnerskem odnosu – kako nastaja, kako se odraža na otrocih in kako jo rešiti. Drugo predavanje sledi 27. marca, na njem pa bo Sonja Gorup Špenko, dipl. delovna terapevtka, vodila predavanje Biti mladostnik, najstnik – kako težka naloga je to za otroka in kako za starše. Tretje predavanje z naslovom Kaj je psihoterapija za otroke – kako pomagati otrokom, staršem in drugim vzgojiteljem, kadar je hudo bo 24. aprila vodila Marcela Noč Bogataj, univ.dipl.psih. Zadnje predavanje bo na sporedu 15. maja, na njem pa bo Marjan Gorup predaval o  Zasvojenosti, raku sodobne civilizacije - kako nastaja in kako jo zdravimo.

Zaključna prireditev literarnega natečaja za poezijo in kratko prozo

Knjižnica Miklova hiša je v sodelovanju z OŠ Ribnica, Sodražica in Loški Potok v preteklih mesecih vodila literarni natečaj za poezijo in kratko prozo z naslovom V iskanju identitete : Kdo sem? Iskanje lastne podobe in osebnega izraza za učence osnovnih šol teh treh občin. Osnova za pisanje pesmi ali kratke zgodbe za literarni natečaj je bil lahko pogovor ob branju ljudske izročilne literature, nastale na našem področju. Mladi pisci so posegali po osebah iz ljudskega izročila naše pokrajine, zgodbah o nastankih in imenih krajev, pripovedih starih ljudi, lahko so v iskanju lastne identitete našli svoje daljne korenine, raziskovali vrednote in potenciale, ki so jim bile ob rojstvu dane, ali pa našli povsem svoje, nove izraze identitete in svoje literarne snovi. Komisija je po zaključku natečaja izbrala pet pesmi in pet kratkih besedil iz vseh treh občin, na zaključni prireditvi v vsaki občini pa bodo avtorji teh besedil predstavili svoja dela. Nagrajenci so Katarina Kokol, Miha Benčina, Ida Trček, Neja Grandljič, Rebeka Bartol (za prozo) in Nina Abrahamsberg, Žiga Novosel, Karmen Krnc, Luka Kordiš, Živa Češarek (za poezijo).

Prva zaključna prireditev literarnega natečaja za učence, na kateri bodo izbranim avtorjem podeljene tudi nagrade, bo 14. februarja potekala v dvorani Knjižnice Miklova hiša. Na prireditvi bo sodelovala tudi Glasbena šola Ribnica, ki je uglasbila nekatera nagrajena besedila. Nagrajena in druga izbrana dela pa bodo v prihodnje dobila svoje mesto tudi v zborniku.

Nastja Hafnar

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?