Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

April 2013

Novice iz Knjižnice Miklova hiša

Dogajanje za otroke in mladino v preteklem mesecu

Poleg predavanj, namenjenih odraslim udeležencem, v Knjižnici Miklova hiša skorajda dnevno potekajo aktivnosti za otroke in mladino, katerih cilj je približati branje, knjigo in knjižnico mladim. Pri organizaciji aktivnosti se pogosto povezujemo z drugimi ustanovami v Ribnici, Sodražici in Loškem Potoku, med drugimi VDC Ribnica, vrtcem in osnovnimi šolami. V začetku meseca je bilo tako izpeljano predavanje o branju v predšolskem obdobju za starše otrok med 2. in 3. letom starosti. V bibliopedagoških urah za prve, druge in tretje razrede OŠ pa smo spoznavali knjižnico, ugotavljali, kako se v njej znajdemo ter spoznavali knjižne zbirke in novosti. Pravljične urice, ki v Knjižnici Ribnica potekajo v petih terminih vsak mesec, so bile marca v znamenju ruske ljudske pravljica Petelinček in lisica. Skladno s temo pravljice so otroci ustvarjali postavljanko – figurico lisičke. Pravljične urice se mesečno odvijajo tudi v Knjižnici Sodražica in Loški Potok. Poleg tega smo v sodelovanju z Vrtcem Sodražica pri projektu Zgodnje opismenjevanje otrok z ljudsko Pravljico o modrem plaščku predstavili nekoliko drugačno izkušnjo pravljice, pripovedovane v novem okolju. Nismo pozabli niti na starejšo mladino. Tako je bilo med drugim v okviru bibliopedagoških ur organizirano štiriurno dogajanje za sedmi razred OŠ Sodražica, kjer smo učencem predstavili knjižnico, rešili poglavje Megakviza in v okviru projekta Rastem s knjigo vsem prisotnim  podelili knjige Tadeja Goloba Zlati zob. Mlade smo vključili tudi v delavnico o narečjih, o kateri bomo obširneje pisali ob drugi priliki. Dogajanje za mlade vodijo knjižničarke Marjeta Oberstar in Anica Mohar. Vse dogajanje v naši knjižnici (tu ga je bilo predstavljenega le delček) pa boste lahko v kratkem spremljali tudi prek naše spletne strani.

Napovednik dogodkov v aprilu

Tudi v mesecu, ki sledi, se bo v Knjižnici Miklova hiša odvijalo marsikaj. Že 2. aprila so vsi otroci od tretjega leta naprej vabljeni v dvorano TVD Partizana na predstavo Lutkovnega gledališča Fru Fru, tokrat na priredbo zgodbe Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon. Zatem bodo prišli na vrsto vsi ljubitelji cvetja: 9. aprila nam bo Matjaž Mastnak v predavanju Cvetoča pomlad na poljuden način predstavil samonikle cvetlice, ki na Slovenskem cvetijo med koncem zime in kresom. Naslednji torek, 16. aprila, pa se bomo potopili v literarne vode. Z Azro Širovnik, avtorico romanov Na hrbtu črnega žrebca in Kronika napovedane ljubezni, se bomo pogovarjali o ljubezni in odnosih. 24. aprila sledi tretje predavanje skupine Sana vita. Tokrat bomo skupaj z Marcelo Noč Bogataj v predavanju Kaj je psihoterapija za otroke ugotavljali, kako pomagati otrokom, staršem in drugim vzgojiteljem, kadar je hudo.

Najbolj iskane knjige

V preteklem mesecu ste si največkrat izposodili naslednje naslove: Druga sestra Boleyn Philippe Gregory, Verjemi vame Laure Moore, Iskrena ljubezen in druge laži Whitney Gaskell, Leksikon imen Janeza Kebra ter Nevesta Julie Garwood.

Največkrat pa ste si zaželeli brati (in tako rezervirali): Petdeset odtenkov svobode E.L. James, Spravljaj me v težave Laure Moore, Delaj, teci, živi Sama Ruglja, Kamnosek Camille Läckberg in Košček sreče Susan Elisabeth Phillips.

(Iz)brano iz novosti

Mačji ravs – Eduardo Mendoza

Roman, ki je leta 2010 prejel osrednjo špansko nagrado za književnost, v bogatem pripovednim slogom, v katerem ne manjka humorja, izvrstno zapleta zgodbo umetnostnega kritika Anthonyja Whitelandsa na obisku v Madridu. Mladi anglež, ki ima nalogo potrditi pristnost umetniške slike, pada iz spletke v spletko, v katerih so udeležene lepe ženske in spletkarski španski veljaki.

1Q84 – Haruki Murakami

Odmeven in na tujem dolgo pričakovani roman, za katerega je bil Murakami nekaj časa celo v igri za nobelovo nagrado za literaturo, v treh delih (in dveh knjigah) na skoraj tisoč straneh razpleta nenavadno ljubezensko zgodbo, ki je hkrati tudi fantastika in morda kriminalka. Počasni tok zgodbe, ki jo pripovedujeta junaka zgodbe Aomame in Tengo, se brez opozorila spremeni v svet, ki mu vladata dve luni, kjer ni več ločnice med fiktivnim romanom in resničnostjo in kjer meje časa in prostora ne veljajo več popolnoma.

Erebos – Ursula Poznanski

Roman, ki je leta 2011 prejel prestižno nemško literarno nagrado za najboljši mladinski roman, pripoveduje napeto zgodbo o najstniku Nicku, ki dobi v roke skrivnostno računalniško igro. Kaj bi se zgodilo, če bi računalniške igre začele vstopati v resničnost? Zgodba, aktualna za mlade bralce vseh starosti.

Sedem minut čez polnoč – Patrick Ness

Tudi knjiga Patricka Nessa, bolj znanega po fantazijski trilogiji Hrup in kaos, je prejela kar nekaj najpomembnejših mednarodnih nagrad za mladinsko leposlovje. Zgodba pripoveduje o fantu, ki skrbi za bolno mamo. Neke noči, natančneje sedem minut čez polnoč, ga obišče pošast, ki mu bo po lastnih besedah pomagala s pripovedovanjem treh zgodb. Te zgodbe pa vedno bolj vplivajo na dečkovo življenje ... Ganljiva zgodba, ki na bralcu pusti sled.

Nastja Hafnar, bibliotekarka

Knjižnica Miklova hiša

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Junij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
29     

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?