Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Literarni natečaj

Knjižnica Miklova hiša Ribnica

razpisuje

literarni natečaj za kratko zgodbo in pesem na temo


V iskanju identitete : kdo sem?

Iskanje lastne podobe in osebnega izraza


Vabimo mladostnike in njihove mentorje, da se pridružijo natečaju z literarnim ustvarjanjem. Razpis je namenjen osnovnošolcem tretje triade, ki obiskujejo šolo v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok.

Namen natečaja: 

–               spodbujanje občutka pripadnosti okolju, razmišljanja o njem, kritičnega pogleda nanj,

–                razvijanje ustvarjalnosti in inovativnosti skozi literarno ustvarjanje in poustvarjanje ter komponiranje mladih,

-                      okrepiti sodelovanje splošne knjižnice z izobraževalnimi ustanovami (osnovno in glasbeno šolo),

-                      omogočiti mladim, da svoje znanje predstavijo v lokalni skupnosti, ki se seznani z njihovim umetniškim ustvarjanjem in potencialom,

-                      podpirati in spodbujati mentorstvo v osnovni in glasbeni šoli.

Idejna izhodišča:

Osnova za pisanje pesmi ali kratke zgodbe za literarni natečaj V iskanju identitete je lahko pogovor ob branju ljudske izročilne literature, nastale na našem področju (legende, zgodbe, običaji, pesmi). Skoznje lahko razmišljamo o svoji identiteti, navadah, običajih, vrednotah, življenjski poti, ki se nam kaže v prihodnosti. Lahko gre za pot skupine ljudi, za kraj ali področje, za družino ali posameznika. Mladi pisci lahko posegajo po osebah iz ljudskega izročila naše pokrajine, zgodbah o nastankih in imenih krajev, pripovedih starih ljudi, lahko pa v iskanju lastne identitete (kdo sem, moje življenje, pot, po kateri želim hoditi...) najdejo svoje daljne korenine, raziščejo vrednote in potenciale, ki so jim bile ob rojstvu dane, ali pa najdejo povsem svoje, nove izraze identitete in svoje literarne snovi.

Način oddaje del:

Pesmi in zgodbe (ki ne smejo presegati dolžine A4 strani), naj mentorji do vključno 16. 11. 2012 pošljejo na naslov: Knjižnica Miklova hiša, Škrabčev trg 21, 1310 Ribnica (za literarni razpis V iskanju identitete)

ali po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Dela naj bodo opremljena z: imenom in priimkom avtorja, razredom, imenom šole ter imenom in priimkom mentorja.

Izbor del in prireditev:

Komisija, v kateri bodo profesorice slovenščine iz treh sodelujočih šol, predstavnik Knjižnice Miklove hiše in pedagoginja, urednica ter literarna ustvarjalka Ana Porenta, izbrali najboljše pesmi in kratke zgodbe. Pesmi bodo poslane Glasbeni šoli Ribnica, ki bo nekatere pesmi mladih avtorjev uglasbila. Več izbranih pesmi in  kratkih zgodb bo predstavljenih na posebni prireditvi  v mesecu februarju 2013, ki bo pospremljena s fotografsko razstavo in izvajanjem uglasbenih pesmi Glasbene šole Ribnica.

Knjižnica Miklova hiša bo v Ribnici podelila priznanja in praktične nagrade najboljšim učencem, ki so poezijo napisali in tistim, ki so jo uglasbili. Prav tako bodo nagrajene najboljše kratke zgodbe in fotografije (gre za drug vzporeden razpis za odrasle fotografe). Prireditev bo dokumentirana in objavljena na spletni strani ter bo (razen podelitve nagrad) ponovljena tudi v Sodražici in Loškem Potoku.


Vabljeni k soustvarjanju naše skupne identitete. Veselimo se sodelovanja z vami!

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< September 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  9111213
14151617181920
212223252627
2829    

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?