Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Poročilo z dogodka Zelene površine v Ribnici 

Poročilo z dogodka Zelene površine v Ribnici
Dogodek:
Poročilo z dogodka Zelene površine v Ribnici
Kdaj:
31.05.2016
Kje:
, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Kategorija:
Za odrasle

Podrobnosti

V sredo, 6. aprila, je Knjižnica Miklova hiša Ribnica v sodelovanju z Društvom krajinskih arhitektov Slovenije organizirala posvet in delavnico o vlogi zelenih površin v Ribnici. Delavnico sta vodili Blanka Bartol, krajinska arhitektka, zaposlena na Ministrstvu za okolje in prostor, ter Petra Vertelj Nared, krajinska arhitektka, zaposlena na Ljubljanskem urbanističnem zavodu (LUZ, d.d.).

April je svetovni mesec krajinske arhitekture. Tema letošnjega meseca krajinske arhitekture so zeleni sistemi - to so v sistem povezani prostori mest in naselij. Ob tej priložnosti smo se s predavateljicama pogovarjali o vlogi zelenih in odprtih javnih površin v Ribnici. Dogodek je potekal v dveh delih, v prvem delu je tekel pogovor z udeleženci o tem, katere zelene in druge zelene površine v Ribnici najbolj uporabljajo, katere so jim najbolj všeč, katere najmanj in kaj bi spremenili.

Kot najbolj privlačen predel mesta so udeleženci izpostavili grad in trško jedro, radi pa se odpravijo tudi v zaledje, proti Ugarju , sv. Ani ali okoli Hrovače. Kljub temu, da je grad s parkom najbolj prepoznavna odprta površina v mestu, pa v njem pogrešajo tudi  ponudbo za prosti čas, na primer kavarno, letno gledališče ali igrala. Od predelov, ki bi po njihovem mnenju zahtevali ureditev, so izpostavili Gallusovo nabrežje, za katerega so predlagali ureditev sprehajalne površine. . Kot najmanj privlačne odprte površine so izpostavili neurejene peš povezave ter nekatere stavbe ali območja, ki nimajo prave funkcije in podobe. 

V drugem delu je o vlogi zelenih in odprtih prostorov za kakovost bivanja spregovorila dr. Petra Vertelj Nared, ki je v svoji doktorski nalogi raziskala 10 majhnih slovenskih mest in s pomočjo ankete pridobila odgovore prebivalcev na podobna vprašanja, kot so bila zastavljena krajanom Ribnice. Tudi drugod se srečujejo s podobnimi problemi urejanja odprtega prostora. Odprti prostor mora biti uporaben, varen, privlačen in prijeten za različne uporabnike, potrebe in interese za bivanje ter vsakodnevno rabo.

Dogodek je potekal v živahnem in ustvarjalnem vzdušju. Udeleženci so zelo aktivno sodelovali in izražali svoje poglede na rabo in urejanje odprtih površin. Tudi v prihodnje si želijo še več sodelovanja pri oblikovanju odprtega prostora v Ribnici.


Celotno poročilo (pdf)

Foto utrinkiLokacija:
Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< November 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  91011121314
16171819202122
23242526272829
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?